Translate

petak, 18. svibnja 2012.

Ekspertni sustavi

U poslovnim sustavima informacije su od presudne važnosti za donošenje odluka. Samo na temelju relevantnih informacija mogu se donijeti kvalitetne odluke. Informacije dakle, predstavljaju input u procesu odlučivanja. Kako bi se taj proces olakšao, razvijeni su modeli koji koriste informacije koje će biti temelj za donošenje poslovnih odluka. Ti modeli, odnosno, računalni programi nazivaju se ekspertni sustavi.


Ekspertni sustavi rješavaju probleme iz nekog područja korištenjem znanja na način da se ponašaju kao ljudi. Znanje, koje je temelj procesa rješavanja problema ekspertnih sustava,  mora biti uskladišteno u bazama znanja.


Ekspertni sustav djeluje na način da pojedinci unose informacije i podatke u ekspertni sustav na temelju kojih on korisnicima pruža ekspertizu. O kvaliteti unesenih podataka ovisit će kvaliteta proizašlih odluka iz ekspertnog sustava. 


Komponente ekspertnog sustava su:
- korisničko sučelje,
- modul za objašnjavanje,
- baza znanja, 
- radna memorija, 
- mehanizam zaključivanja,
- agenda,
- modul za prikupljanje znanja.








Prednosti ekspertnih sustava u odnosu na ljude su smanjeni troškovi pružanja ekspertize, veća pouzdanost, brz i potpun odgovor, pružanje ekspertize bez emocija.






Nema komentara:

Objavi komentar