Translate

nedjelja, 13. svibnja 2012.

Informacija kao strateški resurs

Informacije i znanje dva su temeljna resursa za uspješno poslovanje. Nekada su to bili zemlja, kapital, novac, no danas su to informacije u pravo vrijeme, na pravom mjestu i u pravom obliku. 


Da bi se informacije mogle kvalitetno i u potpunosti iskoristiti potrebno je znanje, odnosno poznavanje različitih zakonitosti, pravila i postupaka koji omogućuju racionalno korištenje informacija za rješavanje poslovnih zadataka. Znanje nam omogućuje da donosimo kvalitetne odluke na svim razinama, od strategijskih do operativnih (npr. gdje ćemo smjestiti novi pogon ili kako ćemo upravljati zalihama).

Informacija kao resurs se po svojim obilježjima uvelike razlikuje od ostalih resursa. Ukoliko se informacija dijeli s drugima i prenosi, ne troši se već stvara nove vrijednosti. Informacija se ne pokorava zakonu o očuvanju materije i energije. Svi ostali resursi postali su ovisni o informacijskim, jer bez posjedovanja o stanju, mjestu i načinu njihova korištenja, oni postaju beskorisni.

Informacija je nezamjenjiv resurs i u današnjem turbulentnom okruženju neprestanih promjena onda predstavlja, ne samo konkurentsku prednost, već je i nužna za dugotrajan opstanak na tržištu.





2 komentara:

  1. Odgovori
    1. Kolegice, najzanimljiviji detalj u ovom Vašem postu mi je taj da se informacija ne troši,da se prenosi te da stvara nove vrijednosti. :D:) I vrlo specifično za informaciju je što se može izreći, prikazati i napisati! :) (Y)

      Izbriši