Translate

utorak, 15. svibnja 2012.

Informacijski sustav - sustav koji osigurava dostupnost informacija

Kako bi informacije uvijek i svugdje bile dostupne za korištenje, te kako bi se omogućilo njihovo lakše spremanje, čuvanje, obrada i traženje, razvijeni su informacijski sustavi koji to omogućuju. 
Informacijski sustavi su dio poslovnih sustava koji u suvremenim organizacijama olakšavaju obavljanje poslova, a osobito donošenje odluka. Preduvjet za njihovo korištenje je postojanje informacijsko komunikacijske tehnologije (ICT).


Informacijski sustavi su izrazito bitni kod donošenja odluka u poduzeću, jer omogućuju njihovo kvalitetno donošenje na temelju svih relevantnih činjenica iz unutarnjeg i vanjskog okruženja organizacije. Oni prerađuju informacije iz unutarnjeg i vanjskog okruženja u nove informacije koje se nazivaju odluke, pa tako možemo reći da je informacijski sustav podloga za kvalitetno donošenje odluka. 






U poduzećima se takve transformacije informacija u odluke događaju svakodnevno što ukazuje na njihovu brojnost i složenost samog informacijskog sustava koji osigurava tu transformaciju. Tako obrađene i transformirane informacije, odnosno odluke,  predstavljaju output informacijskog sustava. Njihova je svrha poduzimanje određenih akcija u poslovanju. Uspješnost tih akcija ovisi o kvaliteti donesene odluke. Odluke koje su rezultat obrade informacija se pohranjuju u informacijskom sustavu kao bi kasnije bile na raspolaganju donosiocima odluka i ostalim korisnicima. 

Nema komentara:

Objavi komentar